maanantai 10. lokakuuta 2011

Syksyn satoa

Sunnuntait eivät meidän perheessä ole lepopäiviä - paitsi henkisesti. Vapaapäivänä on mukava puuhastella yhdessä, käydä metsässä, ulkoilla muuten vain, kokkailla ja leipoa. Syksyisin sunnuntait usein kuluvat sienestämässä, toisinaan yksin ja välillä koko perheen voimin. Tämän sunnuntain sienihetki alkoi mukavasti, vaikkei ensimmäinen "saalis" ollutkaan ihan syötävän hyvä - kaunis sen sijaan. Pihasaunamme katolla kasvaa suloinen pieni kärpässieni, jolla on ihan oma kotikolo! Tämä värikäs syksyn asukki oli pakko taltioida.

Ja tietysti tämä löytö viritti sienestysinnon, joka poiki taas korillisen syötäviä herkkuja, suppilovahveroita lähinnä mutta myös muutaman myöhäisen kantarellin.

Suppilot ovat hyviä ihan vain paistettuina tai muhennoksessa mutta jos saalismäärät ovat suuria, kannattaa sieniä joko kuivata tai säilöä - pakastettuina ne menettävät makua ja rakenne muuttuu hieman kumimaiseksi.
Aiemmin käytin lähinnä kuivuria mutta chili-innostuksen myötä olen siirtynyt enemmänkin säilömisen kannalle. Chilimarinoidut suppilot ovat todella herkullisia sellaisenaan, leivän päällä, ruoan vieressä tai sienisalaatin joukossa. Suosittelen kokeilemaan säilömistä kera chilin - tai sitten voitte bongata kaupasta Tannisen Chilisen valmistamia chilisuppiloita (tämä on tosin kausi tuote, jota on saatavana vain rajoitetusti).

Metsäretken jälkeen on mukava siirtyä sisälle lämmittelemään ja tämän sunnuntain "lämmittely" poiki kaksi voileipäkakkua - kalaisan ja lihaisan. Pidän leipomisesta mutta itse en ole juurikaan makean ystävä, joten useimmiten tulee tehtyä jotain suolaista.

Lohirapukakku n. 20 henkilölle


Tumma ja vaalea vuokaleipä
Kostutukseen kalalientä (n. 5 dl)

Täyte 1:
Graavilohta n. 400 - 500 g
Pakastekatkarapuja n. 500 g
Ranskankermaa 2 dl
Tilliä puoli nippua
Valkopippuria tai sitruunapippuria (1/2 - 1 tl, maun mukaan)


Täyte 2:
Kylmäsavukirjolohta n. 1 kg
Ranskankermaa 2 dl
Tilliä puoli nippua
Kovaksi keitettyjä kananmunia 4 kpl


Kuorrutus:
Sulatejuustoa (esim. Olympia) 400 g
Smetanaa 2 dl


Täytteiden aineet sekoitetaan tehosekoittimessa melko hienoksi massaksi. Leivät kostutetaan ja laitetaan vuoroin tummaa ja vuoroin vaaleaa leipää, väliin vuoroin eri täytteitä. Kuorrute vatkataan tasaiseksi ja levitettään kakun päälle. Kakun voi koristella oman maun mukaan.


Kinkkupekonikakku n. 20 henkilölle


Tumma ja vaalea vuokaleipää

Kostutukseen lihalientä (n. 5 dl)

Täyte 1:
Pekonia n. 1 kg (paistetaan tai valmistetaan uunissa grillausvastuksilla rapeaksi)

Kananmunia kovaksi keitettynä 5 kpl
Ranskankermaa 2 dl
Valkopippuria n. 1/2 tl


Täyte 2:
Kinkkua (mielellään ohuen ohuita siivuja) 600 g
Purjoa tai punasipulia 1 kpl (isokokoista)
Ramiropaprikaa 3 kpl
Ranskankermaa 2 dl
Mustapippuria n. 1/2 tl


Kuorrutus:
Sulatejuustoa (esim. Olympia) 400 g
Smetanaa 2 dl

Valmistetaan samoin kuin lohirapukakku. 




Leipomisessa meilläkään ei siis aina käytetä chiliä - ruoanlaitossa melkein poikkeuksetta.
Leipomisen iloa ja kirpakoita sienestyssäitä!

2 kommenttia:

  1. Ihana kärpässieni!!! Ja kuva, WOW!!

    Ja mitä kakkuja!!! Siis S I N Ä K Ö nämä teit;)?! En olisi uskonut;)!!! Kiitos hyvistä ohjeista, pitänee kokeilla kun pikkuEet juhlivat synttäreitä ensi viikolla!

    Ja voi kun ehdittäis sinne sienimetsään...

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tanja, ja tosiaan MINÄ olen meillä se, joka vastaa kahvipöydän antimista - vaikka mies pääsääntöisesti keittiötöistä vastaakin. Sienestyskausi on vielä parhaimmillaan, joten koitetaanpa löytää se yhteinen hetki!

    VastaaPoista