keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Lempeää tulisuutta

Viikot vierähtävät ja syksy on jo pitkällä. Luontokin on taas kauneimmillaan ruskan runsaassa väriloistossa - valitettavasti aikaa ihanan luonnon taltioimiseen ei ole juurikaan ollut vaan työ on taas kahmaissut "kaiken". Yrittäjänä tämä tietysti on hyvinkin positiivinen ongelma! Ehkä kuitenkin ehdin vielä kiiruhtaa kameran kanssa puna-kelta-vihreän värielämyksen kimppuun ja jakaa kanssanne palasen tätä kauneutta. Mutta tähän siis myöhemmin, ehkä...

Syyskuun loppu kului paitsi kuvatessa myös toisen intohimoni kohteen kimpussa, eli chilisten makujen maailmassa. Tannisen Chilinen (tiedän, nimi kielii ketä tämän takana puuhastelee) valmistaa säilöntäaineettomia chilikastikkeita, joiden raaka-aineet hankitaan lähituottajilta. Tarkoituksena ei ole niinkään mainostaa tässä kohtaa näitä tuotteita, vaan lähinnä kertoa miksi JOKAISEN meistä olisi hyvä sisällyttää ruokavalioon ripaus chiliä ja lempeää tulisuutta!

Chilikastikkeet saivat lämpimän vastaanoton mm. syksyn Ruokamessuilla Turun messkukeskuksessa. Chiliharrastus onkin selkeästi lisääntynyt ja suomalaiset ovat oppineet miten chilituotteet paitsi parantavat ruoan omia aromeja myös edistävät terveyttä.

Chilin terveysvaikutuksista lyhyesti:

- Chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa, niissä on runsaasti C- ja E-vitamiineja, A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia.
- Chilien kuiva-aineesta jopa 20% on hyödyllistä kuitua.
- Korkean karotenoidipitoisuuden vuoksi chilillä on antioksidanttisia vaikutuksia.
- Chilin poltteen aiheuttavien kapsaisinoidien on todettu olevan terveyttä edistäviä useissa tutkimuksissa.
Kapsaisinoidit vilkastuttavat pintaverenkiertoa ja lisäävät aineenvaihduntaa - chili onkin luontainen apu laihdutukseen ja miksei myös lämmittämään oloa syksyn viileinä iltoina!
- Lääketiede tutkii parhaillaan kapsaisiinin hyödyllisiä vaikutuksia mm. vatsahaavan ehkäisyyn ja hoitoon.
- Chili voi tulevaisuudessa korvat asetyylisalisyylihapon ja toimia apuna sen ohessa diapeteksen sekä sydän- ja verisuontautien ehkäisyssä (American Journal of Clinical Nutrition)


Oma chili-innostukseni ei niinkään lähtenyt liikkeelle terveysvaikutuksista, vaan kulinaristina olen huomannut, miten chili - kohtuudella käytettynä - voimistaa  nimenomaan ruoan omia aromeja ja tekee miltei ruoasta kuin ruoasta maukkaamman. Sittemmin olen löytänyt myös terveydelliset syyt ja ennenkaikkea avun jatkuvaan palelemiseen!

Chilejä sekä chilituotteita on nykyisin mukavasti tarjolla mutta halusimme tuoda markkinoille myös sellaisia tuotteita, joissa chilisyyden ohella on aitoja makuja lähituottajilta - ja tietysti ilman säilöntaineita. Koska chili on osa meidän perheen päivittäistä ruokavaliota, tulee blogissani vilahtamaan jatkossa varmasti myös chilisiä ruokareseptejä kuvin höystettyinä.

Mikäli olet chilistä jo innostunut tai uteliaisuus heräsi, käväise tutustumassa www.tannisenchilinen.fi
Lisätietoa chilistä on kattavasti tarjolla myös Chiliyhdistyksen sivuilla: www.chiliyhdistys.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti