perjantai 7. lokakuuta 2011

Päiväkotikuvausta - hinta vai laatu vai hintalaatusuhde?

Viime aikoina koulu- ja päiväkotikuvaukset ovat olleet melkoisesti tapetilla - lähinnä puheenaiheena on ollut valokuvaamojen kouluille / päiväkodeille antamat lahjukset, kuten tietokoneet, videokamerat, sählyvarusteet yms. Toisinaan lahjukset on suunnattu jopa henkilökunnalle, ei niinkään lasten iloksi. Ja tämä kaikki puolestaan hyvin herkästi kostautuu vanhempien lompakolle kasvaneina kuvahintoina. Itse en missään nimessä puolla lahjusten antamista mutta enemmän minua huolettaa nyt valtaan astunut käytäntö kilpailuttaa kuvaamot keskitetysti / kunta kohtaisesti ja puhtaasti hintojen perusteella. Kuvaamojen tuotehinnoissa ei ole suuriakaan eroja mutta sitä vastoin LAADUSSA ja palvelun tasossa tätäkin enemmän!

Suurin osa koulu- ja päiväkotikuvaamoja tarjoaa valmiita kuvapaketteja, joissa on tarjolla aivan kaikkea aina avaimenperistä jääkaappimagneetteihin, kaikki yhdestä ja samasta - tai korkeintaa kahdesta erilaisesta - kuvasta, jonka kuvaaja on valinnut vanhempien puolesta. Toki kuvat saa sentään nykyään valita värillisinä, mustavalkoisina tai seepian sävyisinä ja erilaisilla kehystyksillä. Mutta tässä kaikki. Itse en ole enää vuosiin tilannut lapsilleni kuin ryhmäkuvat, sillä haluan laittaa piirongin päälle kuvia, joissa minun mielestä oma lapseni on omimmillaan, juuri sellainen ilme kasvoillaan, joka on hänelle tyypillisin. Ja vanhempana uskon itse tuntevani omat pienokaiseni parhaiten.

Pohdimme taannoin tätä koulu- ja päiväkotikuvausten valitettavaa massatuotantomaisuutta hyvän ystäväni ja kollegani Tanjan kanssa, joka itsekin on kolmen ihanan pienokaisen äiti. Tästä lähti liikkeelle ajatus tarjota päiväkodeille vaihtoehtoista tapaa toimia, tapaa, jolla vanhemmille annettaisiin todellista valinnan varaa kuormittamatta kuitenkaan päiväkotien henkilökunnan niukkoja resursseja.

Tässä lyhyesti meidän tavastamme toteuttaa päiväkotikuvauksia:

Valinnan vapautta vanhemmille

Emme myy valmiita   kuvapaketteja, vaan  jätämme  vanhemmille valinnan varaa. Kukin perhe saa oman lapsensa kuvista sähköiset vedokset salasanalla suojattuun nettigalleriaan. Vedoksista he voivat itse valita haluamansa kuvat. Kuvista myymme  ammattitaidolla jälkikäsiteltyjä valmiita paperikuvia tai sähköisiä tiedostoja, joista kukin voi teettää haluamansa   määrän  kuvia,   säilyttää  niitä   tietokoneellaan  tai laittaa vaikka omaan nettigalleriaan. Kuvat voidaan toteuttaa joko värillisinä tai  mustavalkoisina     –   valinta on vanhemmilla.

Vaihtoehtoinen tapa toteuttaa kuvauksetPäiväkoti, yhdessä vanhempien kanssa, voi päättää halutaanko kuvaukset toteuttaa päiväkotipäivän aikana vai vaihtoehtoisesti ilta-aikaan. Iltakuvauksiin kukin perhe voi varata heille sopivan ajan ja kuviin voi ottaa mukaan myös jo ehkä koulutielle ehtineet sisarukset, koko perheen tai vaikka serkut ja naapurin lapset. Perheet saavat siis halutessaan studiotason kuvat koko perheestä ilman erillistä studiomaksua.

Toimintatapamme on ottanut jo hyvin tuulta purjeisiin mutta valitettavasti keskitetty kilpailuttaminen saattaa nousta kohdallamme ylittämättömäksi esteeksi. Hintamme eivät ole sinällään korkeammat yksittäisten kuvien osalta mutta koska emme tarjoaa valmiita paketteja, saattaa useita kuvia tilaavien kohdalla hinta muodostua hieman suuremmaksi. Mutta laadunvarmistuksemme on sitäkin tinkimättömämpi: otamme useita kuvia lapsen tahtisesti, rekvisiitta vaihtoehtoja on moneen makuun ja vanhemmat voivat halutessaan vaikuttaa kuvaus- ja rekvisiittatyyliin, kuvat käsitellään yksilöllisesti ja valmiit kuvat valmistetaan itse laadukkailla laitteilla sekä hyvätasoiselle valokuvapaperille. Lisäksi vanhemmat voivat halutessaan tilata kuvia tiedostoina, jolloin niistä voi itse teettä valokuvia missä ja milloin tahansa. Kaiken lisäksi nettigallerian voi jakaa sukulaisten ja ystävien kanssa, jolloin hekin voivat tilata juuri haluamansa kuvat.

Viimeisin päiväkotikuvauksemme toteutettiin oman pienokaiseni päiväkodissa ja vastaanotto oli todella positiivinen. Ensimmäisenä aamuna kuvattiin ryhmäkuvat - joista myös kukin saa galleriaansa kolme erilaista vaihtoehtoa. Yksilökuvaukset tehtiin kahtena iltana ja osanotto oli runsasta. Moni toi mukanaan koko perheen, joku sisarukset ja hoitajistakin otettiin myös "kaverikuvia". Oli taas ihana huomata, miten antoisaa pienokaisten kuvaaminen voi ollakaan! Jokainen on niin oma persoonansa ja suuri haaste onkin saada taltioiduksi edes palanen tuota yksilöllisyyttä. Toivottavasti onnistuimme tässä tehtävässä!Perhekuvien osalta sanottakoon (viitaten myös Saariston Lapset -blogin kirjoitukseen), että niiden suosio on ONNEKSI taas noususuhdanteessa pitkän hiljaiselon jälkeen. Itse en näe siinä niinkään "amerikkalaisuutta" vaan ainoastaan parhaan mahdollisen tavan luoda ihania kuvia muistojen kirjaan, muistoja, joissa kerrankin koko perhe on koossa ja kukaan ei ole itse linssin toisella puolen. Meidän perheestä ei valitettavasti ole ainuttakaan yhteiskuvaa ja haastankin itseni tältä osin - jouluksi perhekuvat ilahduttamaan isovanhempia ja ennen kaikkea itseämme!

Päiväkodin hoitajatkin innostuivat "kaverikuvista". Kiitos päiväkodin henkilökunnalle sekä perheille hienosta yhteistyöstä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti